Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Geschiedenis

Een stukje geschiedenis ~ Stegers

De Markt neemt al eeuwenlang een centrale plaats in het dagelijkse leven van Aalten. Het dorp is als het ware gebouwd rond de kerk en het oude kerkhof, waarvan de markt een laatste overblijfsel is. Over de vroegste bewoning van de Markt is niet veel met zekerheid te zeggen.

Bekend is dat op de plek waar nu café Stegers staat eertijds de herberg van Schaars was gevestigd. Meer zekerheid over de bewoners krijgen we met de komst van de Bataafs-Franse periode (1795-1813). Omstreeks die tijd woont de in Varsseveld geboren Lourent Becking in Aalten. Hij laat in 1804 aan de Markt een nieuw huis bouwen. Becking is jeneverstoker van beroep. Boven in zijn nieuwe huis laat hij een gevelsteen metselen met een merkwaardige cryptische rebus die als volgt vertaald kan worden: ‘Het naaihuis van Tabitha’. Volgens pater Reinders is de oplossing van de rebus echter: ‘Tabitha begeert verkwikt te worden door de verdiensten, die Christus op Kalvarië heeft verworven.’

Omstreeks 1828 neemt zoon Hendrik Jan de jeneverstokerij over. In 1864 stopt hij met het stoken en gaat verder als slijter. Dit beroep zal hij zeker gepaard hebben met een tapperij. Er heeft een verbouwing plaats en het gedeelte van het pand in de Peperstraat wordt verhuurd aan bakker Lourens Prins.
In 1889 overlijdt Hendrik Jan, die geen mannelijke nazaten heeft. Een van zijn dochters, Johanna Getruida Klazina, neemt de slijterij over. Als zij in 1894 overlijdt, komt daarmee een einde aan 90 jaar stokerij/slijterij Becking in Aalten. Na haar dood verkopen de erfgenamen het pand in de Peperstraat aan de koopman Salomon Goedhart. Het pand aan de Markt wordt verhuurd aan de timmerman H.B. Lelieveld.

Omstreeks 1910 komt er een nieuwe eigenares op het pand aan de Markt. Tante Mina Heersink-Geerdes, geboren in de Brinkheurne bij Winterswijk, opent aan de Markt een café. In de loop van de tijd breidt ze haar activiteiten uit tot pensionhoudster met restaurant. Later wordt ze bijgestaan door haar dochter Leis die is getrouwd met Gert Prins. Hij drijft naderhand een rookwarenwinkel opzij van het pand. Verder is er in het achterkeuken in de jaren twintig een fietsenmakerij gevestigd. Kenmerkend voor het café ten tijde van tante Mina was onder meer de grote potkachel in het midden van het lokaal.

In het begin van de jaren zestig zijn Riek en Jan Stegers uit Groenlo op zoek naar een horecagelegenheid. Riek is dan al werkzaam in de horeca. Jan werkt als verzekeringsagent, maar in zijn vrije tijd werkt ook hij in de horeca. Het pand aan de Markt in Aalten was te koop en in april 1961 neemt de familie Stegers de gewenste stap. Omdat ze niet over de benodigde papieren beschikten voor een rookwarenwinkel, wordt deze gesloten en beginnen zij in oktober van dat jaar in de voormalige winkel een snackbar.
Aanvankelijk is Stegers alleen een café, maar geleidelijk aan krijgt het de vorm die thans zo kenmerkend is: een ouderwetse Achterhoekse herberg met een gastvrije keuken.

Een stukje geschiedenis ~ De Geste

Omstreeks 1800 is het pand waar nu de Geste is gevestigd eigendom van de apotheker Wilhelmus Bernardus Reijgers.
Hoewel het beroep van apotheker niet hetzelfde aanzien had als tegenwoordig, is Reijgers een gefortuneerd man. Behalve dit pand bezit hij nog twee huizen in de Kerkstraat: waaronder het zogenoemde Reijgershuis dat later aan de katholieke kerk vervalt. Zijn pand aan de Markt behoort tot de duurste huizen van Aalten.

Na de dood van Reijgers in 1849 gaat het bezit over in handen van zijn vrouw. Na haar dood erft zoon F.J.H., die ‘med. dockter’ in Empel (NB) is, het pand. In 1877 wordt het verkocht aan de koopman Isak David de Haas, die het in 1885 overdoet aan Levi Isak de Haas. Hij houdt het tot 1905 in bezit en verkoopt het dan aan slager Levie Aron van Gelder. Weer later, in 1923, koopt de onderwijzeres Catherina Wilhelmina Mulder, die weduwe is van Herman Bakker, het huis. Zij laat het in 1927 verbouwen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verkoopt Mulder het pand aan smid Willem Klein Hesselink uit Lintelo. Daarna krijgt het pand een minder gunstige bestemming. Klein Hesselink verkoopt het pand aan de Stichting ‘Nationalistische beweging in Nederland’. Het gebouw doet tijdens oorlog dienst als groepshuis voor de Aaltense NSB-afdeling.

Na de oorlog valt het pand onder de afdeling Beheer van de Raad voor het Rechtsherstel. Deze verkoopt het pand in 1949 aan de Aaltense gemeente.
Achtereenvolgens is er het politiebureau en het VVV kantoor in gevestigd. In 1978 staat het pand leeg. Omdat er een horecabestemming op zit en Stegers geen risico wil lopen, wordt het pand aangekocht.
Na een grondige verbouwing opent op woensdag 25 november 1981 de familie Stegers een slijterij in het pand. De officiële opening wordt door Riek en Jan Stegers verricht.

Twee jaar later krijgt het pand de naam die het nu nog steeds draagt: de Geste.
Achter in het gebouw komt een bar. Deze is alleen in de weekenden geopend. Door de week is er gelegenheid voor het houden van feestjes en partijtjes. De bar gaat na twee jaar dicht; de gelegenheid voor feesten en partijen in de Geste blijft echter bestaan. Nadat in juni 1990 ook de slijterij wordt gesloten, volgt een rigoureuze, interne verbouwing.
Het gehele pand is nu ingericht voor horecadoeleinden.

Ver over de gemeentegrens
Sinds 1990 wordt café restaurant Stegers geleid door Bertus en Jolanda Lammers en Raymund en Sophia Stegers. Stegers heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een begrip in de Aaltense en zelfs Achterhoekse horeca. Als eetgelegenheid kent café restaurant Stegers een faam die ver over de gemeentegrens reikt.
 
Regelmatig komen groepen mensen van elders speciaal naar Aalten om bij Stegers van de Achterhoekse gastvrijheid te genieten. Het café restaurant legt zich meer en meer toe, onder behoud van het oorspronkelijke karakter – waarbij de Achterhoekse gastvrijheid hoog in het vaandel staat – en met handhaving van de gestelde kwaliteitseisen, op het culinaire gebeuren.

Door verschillende uitbreidingen en de modernisering van de keuken is café restaurant Stegers – naast de gebruikelijke verzorging van de individuele klant en kleinere gezelschappen– in staat grotere groepen, variërend van 25 tot 80 personen, te ontvangen.
De Geste biedt daarvoor de ideale uitkomst.
In de Geste kunt u op afspraak onder meer een diner, een koud en warm buffet of een koffietafel gebruiken. Ideaal voor partijen waarvoor uw huiskamer te klein is.

Daarnaast kunnen wij bij u aan huis de catering verzorgen
 

terug naar het begin2024 © Stegers Café Restaurant Snackbar
Like ons op Facebook